vrijdag 16 mei 2014

V-model

Gedurende dit blok zal er niet worden ontworpen door middel van de delfse ontwerpmethode maar door middel van het V-model. In het V-model wordt per fase steeds dieper ingegaan op systemen. In het begin vond ik het erg lastig om hiermee te werken, wel begin ik het steeds beter te begrijpen. Gedurende deze fase zijn we dieper in gegaan op de systemen die in de vorige fase zijn gekozen. Zo is de hovercraft verdeeld tussen twee subsystemen de lift en de thrust. Door middel van deze onderverdeling konden we dieper op de onderdelen inzoomen. Verder kan de verdeling van de verschillende grootheden nu op een specifiekere manier worden verdeeld. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekeken naar de stroomsterkte die er nodig is om het systeem te laten functioneren. Ik heb gemerkt dat dit ervoor zorgt dat je een beter overzicht krijgt over waar wat voor nodig zal zijn. Ook hebben we op basis van deze informatie geschikte onderdelen kunnen kiezen (bijv. accu’s).
Kortom door te kijken naar de subsystemen kan er een duidelijk overzicht worden gemaakt van de benodigde componenten en grootheden.

In het vervolg zal ik zeker vaker gaan kiezen voor dit model omdat het veel nuttige informatie geeft. Verder vind ik het soms nog wel lastig.

donderdag 15 mei 2014

Arduino

Gedurende dit blok heb ik voor het eerst kennis gemaakt met arduino. Ik ben begonnen met het lezen van starting with arduino. Verder heb ik tijdens de les al een aantal oefeningen uitgevoerd. Daarnaast ben ik thuis ook gaan spelen met de arduino. Hieronder kunt u foto's en filmpjes kunnen zien van het resultaat . Ik zal nog vaker gaan oefenen maar ken de basis al wel.










Solidworks assembleren.

Na het maken van de onderdelen heb ik me bezig gehouden met het in elkaar zetten van deze onderdelen in systemen. Een systeem dat ik heb gemaakt is het Thrustsysteem. Ik vond het erg leerzaam en heb gemerkt dat ik na een tijdje steeds beter maten heb kunnen toewijzen. Verder was het soms erg lastig maar heb ik dit door het maken van Planes toch verbindingen kunnen leggen. In het vervolg zal ik hiermee blijven oefenen. 






Solidworks onderdelen.

Gedurende dit blok wil ik proberen om mijn vaardigheden in Solidworks te vergroten. Daarom heb ik me tijdens dit blok gericht op het maken van de onderdelen voor de Thrust. Tijdens het maken van deze onderdelen heb ik geleerd om een aantal functies die in Solidworks aanwezig zijn te gebruiken.  Hieronder kunt een kort overzicht zien van de renderingen van de onderdelen die ik heb gemaakt. 











Pressure Cooker motorvermogen.

Op vrijdag 13 mei 2014 heb ik deel genomen aan de pressure Cooker motorvermogen. Tijdens deze pressure Cooker hebben we eerst kort uitleg gekregen over waarbij een  motor keuze allemaal rekening moet worden gehouden. Onder ander welke grootheden er moeten worden gebruikt bij het maken van de berekeningen dit vond ik erg interessant. Na de uitleg die was gegeven door de docent hebben we als opdracht gekregen om een alternatieve methode te gebruiken om een grootheid te berekenen. Wij als groep drie hebben als opdracht gekregen om een meetinstrument te maken waarbij de luchtverschil moet kunnen worden gemeten die de lift veroorzaakt. Bij het maken van dit meetinstrument hebben we gebruik gemaakt van een buis waarin water aangeeft wat het druk verschil is.








Door middel van deze les heb ik een beter beeld gekregen hoe je een goede meting kan verrichten. Deze kennis zal ik zeker meenemen gedurende mijn opleiding. Verder heb ik gemerkt dat het nog erg lastig is om een meetinstrument te maken die duidelijk de gegevens weergeeft. Verder ben ik wel te vrede over het resultaat. 

Testen van de Thrustmotor.

Woensdag 7 mei 2014 heb ik geholpen met het uitvoeren van een aantal metingen aan onze motor die zal worden gebruik voor om de hovercraft voor te bewegen. Eerst is er een standaard gemaakt waarop de motor is bevestigd. Daarna zijn we naar het elektro lab gegaan en hebben de motor vastgemaakt door middel van lijmklemmen aan de tafel. Daarna hebben we om deze motor heen onze opstelling opgebouwd. Toen dit allemaal was opgesteld konden de metingen worden gestart. Bij het doen van de meting hebben we gekeken naar de stroomsterkte en spanning dat er nodig is om de motor te kunnen laten bewegen. Verder is er door middel van luchtmeter bekeken welke snelheid er kan worden gehaald op de gekozen spanning en stroomsterkte. Hieronder kunt u de foto´s en grafiek zien van de test.



Ik heb het uitvoeren van de test als zeer leerzaam ervaren. Het uitvoeren van deze testen heeft een hoop nuttige informatie opgeleverd. Door middel van deze informatie kan er een goede keuze worden gemaakt voor de te gebruiken energie voorziening.